Szeretne értesülni az újdonságokról? 

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből eseményeinkről!

[]
1 Step 1
Névyour full name
Lakhelyyour full name
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

korosstourist.hu Szarvasi Arborétum

Szarvasi Arborétum

A város legnagyobb turisztikai vonzereje a Szarvasi Arborétum. A Holt-Körös partján elterülő kert alapítója Bolza József (Pepi gróf), kinek örököse Bolza Pál folytatta azt a csodálatos munkát, amely egy világhírű tájképi kertet hozott létre. A Szarvasi Arborétumbanöt fás gyűjtemény található 82 hektáron, a világ számos tájáról érkezett, több, mint 1600 fa- és cserjefajjal. Az év minden napján varázslatos látványt nyújtó kert számos kiegészítő programmal és bemutatóhellyel várja a természet szerelmeseit.

Nyitva tartás: Az Arborétum egész évben, minden nap – ünnepnapokon is – reggel nyolc órától sötétedésig látogatható.

Jegypénztár nyitva tartás:

Március 15-től – Október 31-ig 8:00 – 18:00 óráig

November 1-től – Március 15-ig 8:00 – 16:00 óráig

A látogatók a főbejáratnál válthatják meg belépőjegyeiket az alábbiak szerint:
Érvényes belépő áraink: http://pepikert.hu/araink/

hétköznap szombat-vasárnap
Felnőtt belépőjegy Mini Magyarország 1 800 Ft 2 500 Ft
Gyermek, nyugdíjas belépőjegy Mini Magyarország 1 200 Ft 1 700 Ft
Csoportos belépőjegy Mini Magyarország 1 100 Ft 1 600 Ft
Szarvasi belépőjegy (lakcímkártyával) Mini Magyarország 1 000 Ft 1 400 Ft
Felnőtt belépőjegy KOMBINÁLT 2 800 Ft 3 800 Ft
Gyermek, nyugdíjas belépőjegy KOMBINÁLT 1 900 Ft 2 600 Ft
Csoportos belépőjegy KOMBINÁLT 1 700 Ft 2 500 Ft
Szarvasi belépőjegy (lakcímkártyával) KOMBINÁLT 1 600 Ft 2 200 Ft
Felnőtt belépőjegy Arborétum 1 800 Ft 2 500 Ft
Gyermek, nyugdíjas belépőjegy Arborétum 1 200 Ft 1 700 Ft
Csoportos belépőjegy Arborétum 1 100 Ft 1 600 Ft
Szarvasi belépőjegy (lakcímkártyával) Arborétum 1 000 Ft 1 400 Ft
         

Jegyvásárlás készpénzzel és bankkártyával egyaránt lehetséges, valamint szabadidő alszámlával rendelkező OTP, MKB SZÉP kártyát áll módunkban elfogadni.

A belépőjegy csak egyszeri belépésre jogosít fel a kiválasztott látogatási helyszíneken, így az Arborétumban vagy a Mini Magyarország területén.
A kertbe és a Mini Magyarország makettparkba a beléptető rendszeren áthaladva lehet bejutni, ezért a belépőjegyeket végig meg kell őrizni.
Csoportok számára előzetes bejelentkezésre – időpont egyeztetés után – szakvezetés igényelhető.
A szakvezetés díja az Arborétumban: 8.000 Ft/óra, a Mini Magyarországban: 6.000 Ft/1,5 óra
Idegen nyelvű, feladatlapos, kerékpáros szakvezetések az Arborétumban: 12.000 Ft/óra
Bejelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet: +36-66/312-344; +36-30/945-0336; pepikert@pepikert.hu; valamint az Arborétum honlapján a Kapcsolat menüpontnál.
Szállás és rendezvényterem előzetes bejelentkezéssel igényelhető.

Szarvas környéki kül- és beltéri rendezvényekhez növénykölcsönzésre van lehetőség előzetes egyeztetés alapján.

A Geocaching igazolványt felmutató látogatók diákjeggyel léphetnek be.
MABOSZ igazolvánnyal rendelkezőknek a belépés ingyenes.
Egyéb kártyát vagy igazolványt (pl. pedagógus igazolvány) nem áll módunkban elfogadni!

A kert bejárását, részletesebb megismerését tájékoztató- és növénytáblák, a belépőjegy mellé adott térkép, valamint megvásárolható kísérőfüzetek és kiadványok segítik.

Mozgássérültek számára kerekes kocsival folyamatosan járható útvonal a park központi részén van kialakítva kb. 1000m hosszon, valamint 2500 m hosszon a Bolza Mariette sétányon.

Az Arborétum területén, a bejárathoz közel büfé, növény- és ajándékbolt, valamintmosdó található. A büfé és az áruda március 15. és november 15. között, minden nap nyitva tart.

Az arborétum területére kutyát az érvényben lévő jogszabályok betartásával lehet bevinni pórázon, esetleg szájkosárral.

Pepi gróf Varázstanyája

Az Arborétum kialakulását, történetét, az itt zajló munkát, valamint számos érdekességet bemutató interaktív botanikai múzeum csak előre bejelentkezett, min. 15 fős csoportok számára látogatható.

A Varázstanya csodáinak megtekintése kb. fél órát vesz igénybe. Az udvaron két bohókás emu várja a látogatókat.
Belépődíj: az arborétumi belépőjegy mellett egységesen (3 éves kortól) 500 Ft/fő

Bejelentkezés: +36-66/312-344, +36-30/945-0336, pepikert@pepikert.hu

Üvegház

Az Arborétum központi részében található üvegházban különleges ásványokat, érdekes alakú kaktuszokat és egy teknősterrárium életét lehet megismerni.

Hétköznap – hétfő kivételével – naponta 13.00 és 15.30 között, hétvégén és ünnepnapokon előzetes bejelentkezéssel, min. 15 fős csoportok számára látogatható.

Belépődíj: az arborétumi belépőjegy mellett egységesen (3 éves kortól) 500 Ft/fő

Bejelentkezés: +36-66/312-344, +36-30/945-0336, pepikert@pepikert.hu

Árnyékvilág

Az Arborétumban nyíló új szabadulószoba egy misztikus, titokzatos világba vezeti a csapatokat, ami nagyon hasonló a miénkhez, alaposabban körbenézve azonban kiderül, valami nincs rendjén.

Segítsetek kivezetni az eltévedt gyerekeket az erdő mélyéről, de siessetek, mert amennyiben ez 75 percen belül nem sikerül, benneteket is rabul ejt az erdő.

Játékidő: 75 perc

Ára: 8.000,-Ft / csapat / játék
Bejelentkezés: +36-70/547-2986

Viharzóna

Ne hagyd ki a Pepi-kert izgalmas csapatjátékát!

Az égen sötét felhők gyülekeznek, s fák baljósan hajladoznak. A csapatoknak ezúttal a természet erővel kell szembeszállniuk, és segíteniük kell a vészesen közeledő vihar elöl biztonságba juttatni az arborétum szimbolikus állatait, a pávákat. Villámok cikáznak, mennydörög az ég,  az idő pedig egyre fogy…

Küldetés: megmenteni az állatokat, mielőtt kitör a pusztító vihar. Zárak, logikai feladványok, amiket csak összehangolt csapatmunkával lehet megoldani.

A játék ára: 6.000 Ft/csapat
Résztvevők száma: 2-6 fő
Bejelentkezés, időpontfoglalás: +36-70/547-2986


Csodaösvény

Egy új kalandpályán fedezheted fel az Arborétumot

A Szarvasi Arborétum legújabb attrakciójának a főhősei a gyerekek. A Csodaösvény kalandpálya játék és mese egyben, amelynek során a csapatokat számos próbatétel várja. A játék kezdetén minden csapatot felvértezünk “hamuba sült pogácsával”, vagyis átadunk számunkra egy mesetarisznyát, benne a szükséges segédeszközökkel. Emellett egy füzetet is kapnak, amelynek minden oldala újabb állomáshoz vezeti el őket, és egyre közelebbről megismerkednek a mesével is. A Cél, kideríteni, hogy milyen veszély leselkedik a Pepi-kertre, és megmenteni a kert tündérét.

Ajánlott csapatlétszám: 2-7 fő (igény szerint módosítható)
Ajánlott életkor: 5-10 éves gyerekek, felnőtt kísérettel
Játékidő: 1,5-2 óra (nincs időkorlát)
Bejelentkezés: +36-70-/547-2986

 

Körtúrák a Pepi-kertben

A körtúra térképek segítségével ideje, kedve és erőnléte szerint önállóan választhat túrát az Arborétumban. Tekintse meg ajánlatunkat. Jó barangolást, kellemes sétát kívánunk!

KIS KÖRTÚRA

1 órás gyalogút, mely a burkolt sétaúton vezet a bejárattól a mamutfenyő érintésével és a hajókikötő mellett elhaladva visszatér a bejárathoz.

NAGY KÖRTÚRA

3 órás gyalogút, mely a burkolt sétaúton indul a bejárattól a mamutfenyő érintésével az olasz úton. A túrán eljut a Körös melletti úthoz, ahonnan a Történelmi Magyarország Közepére tekinthet a látogató. A hajókikötő mellett elhaladva végül visszatér a bejárathoz.

ÓRIÁS KÖRTÚRA

5 órás gyalogút, mely során a burkolt sétaúton elindulva a bejárattól a Mitrovszky – kert érintésével a Parkerdőbe juthat. Útját a kert északi részétől az olasz úton, vagy a Körös melletti úton folytathatja, ahonnan a Történelmi Magyarország Közepére tekinthet a látogató. A Bükkösön áthaladva a japán juharok, liliomfák mellett akár érintve a hajókikötőt visszatér a bejárathoz.

Ökojátékpark

ROHU-35 „Greening footprints”Románia-Magyarország határon átnyúló Interreg pályázat keretében valósul meg egy igazán izgalmas ökojátékpark a Szarvasi Arborétumban. A projekt keretében tematikus sétaútvonal, meditációs tér, ökojátékpark, valamint egy bibliai növényeket bemutató gyógynövény és fűszerkertet alakítanak ki a Pepikertben.

Az Ökojátékparkban az erdő életvilágát, az őshonos és telepített fafajokat az “Odvas fa csúszdaház” ismerteti meg. A gyepek élővilágát a “Zöld labirintus” mutatja be, a vízi életteret pedig a a “Csukafészek mászóka”.

Csupa izgalmas felfedezés várja tavasztól a gyermekeket, akik a vakond kémlelőn kukucskálhatnak, különböző állatok hátára ülve rugós hintázhatnak. Lesz itt mászóka, csúszda, alagút, ugrókő sok – sok állat és növény megismerése mellett.


Tündöklő kövek

A bibliai ihletésű szobrok Zsombori Árpád képzőművész alkotásai. A fák közé rejtett kiállítás harmóniában él környezetével, amelyben tündöklik a múlt, a jelen és jövő.

A kövek évgyűrűjében beékelődő színek, erezetek és a kő üregébe betörő fények beszélik el a letűnt kor nyomait. Minden kő belsejében egy-egy kerámia alkotás látható, egy nagyobb méretű kő pedig megszólal, ha a közelében figyelmesen várakozunk.

A kiállításban látható alkotásokat Zsombori Árpád képzőművész készítette és ajánlotta fel a Szarvasi Arborétumnak.

A Tündöklő kövek kültéri kiállítás az év bármely napján arborétumi belépőjegy vásárlásával tekinthető meg a kikötői út mellett, a Bolzai víztorony közelében.

Foglalkoztató játékok

A bejárathoz közeli burkolt utak mentén érdekes szabadtéri játékok találhatók. Megjelenik itt a kerti babaház, a lengőteke, a sakk- és malompálya, a torpedó, valamint a gyufás fejtörő. Nyári melegben a hűsölést egy kis szökőkút szolgálja.

A mosdóhoz kapcsolódva helyezkedik el a fűthető, így télen is használható foglalkoztató szoba, amely alkalmas kiscsoportos foglalkozások és rendezvények lebonyolítására. Itt óvodások és kisiskolások számára kínálnak programokat, amelyekkel kapcsolatban az Arborétum elérhetőségein lehet érdeklődni és bejelentkezni.

Az épület és a hozzá kapcsolódó egységek kiválóan alkalmasak szülinapi partik és zsúrok megrendezésére is. A terem kibérléséhez szintén külön egyeztetés szükséges.

Harcsa tanösvény

Az 1,5 km-es vízi tanösvény kiinduló és érkező pontja az arborétumi kikötő. Végigjárható kenukkal, kajakokkal a holtágon. Csoportok számára egyeztetett időpontban túravezetőt ajánlunk.

A tanösvény állomásai:

Az első állomás a kikötőtől a város felé indulva az Arborétum legszélsőbb pontján található. Ez egy természetes partszakasz, a bedőlt ágakon napos időben mocsári teknősöket lehet megfigyelni. Az állomás a természetes élővilággal foglalkozik. A legjellemzőbb növények és állatok információs táblán jelennek meg.

második állomás visszafelé, a kikötő utáni mesterséges partszakasznál található. Témája a vízrajz, a folyószabályozások, a holtág üzemeltetése, a partvédelem célja.

harmadik állomás a kaukázusi szárnyasdiók növénysátra alatt található. Itt a téma a vízi élővilág. Kiemelt szerepet kapnak a halak, a vízi tápláléklánc.

negyedik állomás a partvédelmi mű végénél található. A kerítéselemekre apró táblák vannak felhelyezve, a táblákon egy-egy környező részlet látszik, amiket távcső segítségével kell beazonosítani.

Az ötödik állomás a parkerdő melletti természetes partszakasznál található, a víz és az ember kapcsolatát mutatja be. Az információs táblán halászati eszközök és módszerek jelennek meg.

A tanösvényen a  túravezető közreműködésével megismerhető a holtág élővilága, lehetőség van vízminta vételre és vizsgálatra, valamint játékos ismeretszerzésre.

Gyógynövénykert

Több, mint 100 féle gyógynövény látható a ROHU-35 „Greening footprints” pályázat támogatásával készült – Bibliai, fűszer- és gyógynövénykertben

A növények igen változatosak és sok-sok csodát rejtenek. Érdemes megismerni őket, mert rengeteg dolgot adhatnak a számunkra. A legfontosabb, hogy az élelem forrásai, de lehetnek gyógyító hatásaik is.

Ebben a kis kertben több, mint száz féle növényt lehet megismerni. Olyanokat, amelyeket érdemes közelebbről is megfigyelni és megtapasztalni azon tulajdonságaikat, amelyek egy-egy kis csodával járulnak hozzá életünkhöz!

A változatos kertben táblákkal jelzett gyógynövények mellett haladhatnak el a látogatók a vezetett túra során. A szakvezetésen a növények ismertetésén túl bibliai történetek is kapcsolódnak az egyes fajok bemutatásához.  Megtudhatjuk, hogy fűszerként milyen ételekhez használhatók bizonyos fajok. Igény szerint gyógynövényes foglalkozást kínálunk a látogatók számára: herba gyűjtését, tea készítést, gyógynövényes szappan készítést, valamint játékos foglalkozást.

Növényáruda és ajándékbolt

A bejáratnál található növényáruda és ajándékbolt március 15. és november 15. között 9:00-17:00 tart nyitva.

A növényárudában az aktuális készlet – az állandó jelleggel kínált konténeres és szabad gyökerű növények mellett – folyamatosan változik. Lombhullató és örökzöld fák, cserjék, sok évelő és sziklakerti növény, valamint kaktuszok és pozsgás növények egyaránt megtalálhatók.

Az ajándékboltban kiadványok, könyvek, képeslapok és különböző ajándéktárgyak vásárolhatók.

Arborétum vendégház:

A vendégház épületében 8 db emeleti szoba várja a feltöltődni vágyó kirándulókat, melyekben összesen 16 fő elhelyezésére van lehetőség. Az 1-3 ágyas szobák saját fürdőszobákkal rendelkeznek.

Elérhetőségek:
Szarvasi Arborétum
Cím: 5540 Szarvas, I. kk. 9.
Telefon: +36-66/312-344
E-mail: pepikert@pepikert.hu
Web: www.pepikert.hu
Facebook: facebook.com/pepikert

Gyakran ismételt kérdések

Lehet bankkártyával fizetni a jegypénztárban?

Igen. Jegyvásárlás készpénzzel,  bankkártyával és SZÉP-kártyával egyaránt lehetséges a jegypénztárban. Jegyvásárlás készpénzzel, bankkártyával és SZÉP-kártyával egyaránt lehetséges a jegypénztárban. A SZÉP kártyát (OTP, MKB és K&H) szabadidő alszámlával rendelkező zsebből jegyvásárláskor elfogadjuk.

Kutyát szabad az Arborétumba behozni?

Igen. Kutyát pórázon díjtalanul szabad az Arborétumba behozni. A séta során a kutyát a pórázról nem szabad elengedni! A szájkosár használata ajánlott.

Esőben járnak-e a vonat makettek a Mini Magyarország Makettparkban?

Nem. A mini vonatokat az esőben nem helyezik ki a sínekre.

Ünnepnapokon is nyitva az Arborétum?

Igen. Az Arborétum az év 365 napján nyitva tart. A jegyáraink különbözőek hétköznapokon és ünnepnapokon.

Helyi-, helyközi járatú busszal eljuthatok az Arborétumba?

Nem. A városközpontból gyalogosan, taxival juthat el az Arborétumba, illetve a szezonálisan közlekedő városnéző kisbusszal.

Különböző jegyet kell vásárolnom a Körtúrákra?

Nem. Minden körtúra bejárható a jegypénztárban vásárolt jeggyel. A körtúrák ajánlott útvonalakat kínálnak látogatóinknak.

Arborétumi belépőjeggyel tudok hajózni?

Nem. A belépőjegy nem tartalmazza a sétahajózást, csak az Arborétumba való belépésre jogosít. A hajózással kapcsolatban keresse a  kapitányokat.

Arborétumi jeggyel látogatható a Varázstanya és az Üvegház?

Nem. A belépőjegy csak az Arborétumba való belépésre jogosít. További szolgáltatások külön jeggyel, időpont egyeztetéssel vehetők igénybe.

Csoportos kiránduláson a vezetőnek is kell belépőjegyet vásárolni?

Igen. Azonban ha a csoport létszáma a 20 főt eléri, kedvezményes, csoportos jegy vásárlásra van lehetőség.

Lehet kerékpározni az Arborétumban?

Nem. Egyénileg nem megengedett a kerékpározás, azonban kerékpáros szakvezetéses túrán részt lehet venni előre egyeztetett időpontban.

 

Hozzászólások

Adatvédelmi tájékoztató