Szeretne értesülni az újdonságokról? 

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből eseményeinkről!

[]
1 Step 1
Névyour full name
Lakhelyyour full name
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

korosstourist.hu Csabacsűd

Csabacsűd

Csabacsűd nagyközség a 44. számú főút mentén Békéscsaba felé haladva, Szarvastól csupán nyolc kilométerre érhető el. Az 1848/49-es szabadságharc bukása után itt élt és dolgozott Trefort Ágoston, és gyakran tartózkodot itt sógora, Eötvös József.
A település 1924-ben szakad el Békésszentandrástól, s ekkortól kezdődött Csabacsűd önálló történelme. A település elöljárói “Magyar mintafalu”-ként tervezték felépíteni. A  mintafalu terv szerinti megépülését, kiteljesedését a második világháború akadályozta meg. Az első ártézi kutat 1931-ben fúrták, ekkor épültek jelentős középületei: községháza, kisiskola, jegyző lakás.
Különös értékű-helyi védettségű- a belterületen található mintegy száz, 60-70 éves fákból álló japánakác és szomorú akác fasor, mely mentén a csabacsűdi lakóközösség kellemes sétát javasol a turisták részére.
Az Eötvös Józsefről elnevezett, közelmúltban felújított Művelődési Házban több civil szervezet tevékenykedik a kulturált időtöltést és hagyományőrzést igényével. A nagyközségben Szlovák Önkormányzat működik, ahol különös hangsúlyt fektetnek a szlovák nyelv oktatásának támogatására, a szlovák anyanyelv, illetve a kultúra ápolására.

A hagyományőrző ételek nagy választékban megjelennek Csabacsűd két jelentős rendezvényén, a Falunapon és a Nemzetközi Kukoricanapon.

Hozzászólások

Adatvédelmi tájékoztató