Szeretne értesülni az újdonságokról? 

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből eseményeinkről!

[]
1 Step 1
Névyour full name
Lakhelyyour full name
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

korosstourist.hu Körös-Maros Nemzeti Park

Körös-Maros Nemzeti Park

A Körös-Maros Nemzeti Park, illetve a természetvédelmi kezelését  ellátó Igazgatóság hazánk hetedik nemzeti parkjaként 1997. január  16-án jött létre a Dél-Tiszántúl természeti és táji értékeinek  megőrzése érdekében.

A Nemzeti Park Igazgatóság működési területe 800.000 hektár, ami magába foglalja Békés megyét, Csongrád megye Tiszától  keletre eső felét, valamint a Körös-ártér és a Dévaványai-Ecsegi  puszták területi egységek Jász-Nagykun-Szolnok megyébe átnyúló  részeit.
Feladata a Nemzeti Park fenntartása és fejlesztése. A más és más adottságú és sajátosságú tájakon változatos, természeti  értékekben gazdag területek maradtak fent.
A Körös-Maros közén fekvő  
Csanádi- és Békési-hát, kedvező talajadottságú területeit. A  mezőgazdaság fejlődése következtében napjainkra kimagasló  természetvédelmi feladatot jelent a megmaradt természetes  növénytársulások, elsősorban a löszgyepek védelme. A hajdani  Kis-Sárrét, a Körösök vidéke, a Dévaványai-, Békési- és Csanádi-sík  területein tájképi- és természeti értékeiknél fogva nagy kiterjedésű  szikes puszták, erdős puszta- és mocsármaradványok, kaszálók és  ligeterdők maradtak fenn. Országosan is kiemelkedő feladat azoknak a  növény- és állatfajoknak a védelme, melyek Magyarországon egyedül itt  tenyésznek vagy állományuk jelentős része a Nemzeti Park területén  található.
A növényvilágból ilyen a bókoló zsálya, a volga menti 
hérics. Szintén e táj egyedülálló természeti képéhez tartozik az  ősszel tömegesen nyíló vetővirág. A növények mellett az állatok közül  is nem egy ritkaság található: a nagy szikibagoly lepkefaj , a dobozi  pikkelyes csiga, az atracél cincér, a sztyeplepke, a túzok, mely  törzsalakjának legéletképesebb populációja Békés megye északi részén  él.
A Ramsari egyezmény hatálya alá tartozó területek – a Kardoskúti  
Fehértó és a Biharugrai halastavak – vizes élőhelyeinek szerepe a  nemzetközi madárvonulásban is jelentős.A nemzeti park egyik alapvető feladata, hogy a gondjaira bízott  értékeket bemutassa az érdeklődők számára, hiszen a természet ismerete  és tisztelete nélkül a megőrzés érdekében tett erőfeszítések nem  nyerhetik el a társadalom széles rétegeinek támogatását. E célból  látogatóközpontok és tanösvények várják az érdeklődő természetbarátokat.

A tanösvényekről a honlapon találsz infót a *Környezeti  nevelés/Tanösvények* menüpont alatt.

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Körösvölgyi Látogatóközpont
Cím: 5540 Szarvas, Anna-liget 1.
Honlap: www.kmnp.hu
E-mail: kmnp@kmnp.hu

Hozzászólások

Adatvédelmi tájékoztató