Szeretne értesülni az újdonságokról? 

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből eseményeinkről!

[]
1 Step 1
Névyour full name
Lakhelyyour full name
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

korosstourist.hu Szlovák Tájház

Szlovák Tájház

Az 1722-ben betelepített tótok sajátos építészetet alakítottak ki. Ez az építészeti stílus a XIX. századig meghatározta a város arculatát. Ennek dokumentuma a Szlovák Tájház. Ma már egyetlen olyan utca sincs a városban, amelyben egymás mellett megmaradtak volna változatlan formában, elszórtan is alig. Ezért is jelentős a szarvasi Szlovák Tájház.

Dr. Szabó Lórándné megvásárolta, helyreállíttatta, és eredeti használati tárgyakkal rendezte be. Az ún. tót parasztház vályogból készült, nádtetős, tengelye merőleges az utcára. A szarvasi Szlovák Tájházba belépve a látogatót könnyen megfogja a hely légköre, a korhű berendezési tárgyak magával ragadó varázsa, a képzeletünkben ezért könnyen megelevenedhet a házakban hajdanában élő és szorgoskodó felvidékről származó parasztok mindennapi élete. A tájház legértékesebb darabjai között tartanak számon egy Luther Mártont ábrázoló, zenélő képet, egy faragott bölcsőt, egy csuklós támlájú padot és a hímzett ködmönöket, de a látogatók “válogathatnak” az értékesebbnél értékesebb tárgyak látványa között, a kísérőktől még azt is megtudhatják, mire szolgáltak egykori tulajdonosaiknak.

A tájház alapítójának halála után hirtelen gazda nélkül maradt az épület. Lelkes “nemzetiségiek” gondozták, de az épület állaga olyannyira leromlott, hogy 2017-től már nem tudták fogadni az érdeklődőket. Szerencsés fordulat, hogy a helyi Szlovák Önkormányzat pályázaton nyert jelentős összeget, ami a tető javítására, valamint a falazat külső felújítására elegendő. Így 2018-tól ismét tárt kapukkal várják azokat, akiket érdekel, hogyan laktak, hogyan éltek szlovák származású elődeink.

Elérhetőség:
Cím: 5540, Szarvas Kálvin J u. 1.
Telefonszám: (20) 315-73-92
E-mail:szlovakonk.szarvas@gmail.com

Nyitva tartás:
Május 01- Október 31.:
Kedd-Vasárnap 13:00-17:00
Csoportokat délelőtt is, illetve hétfőn is fogadnak előzetes bejelentkezés alapján.

Hozzászólások

KorosTourist.hu - site by tsgrafika.hu