A Szent András Sörfőzde  története több mit negyed évszázadra nyúlik vissza. Ekkor – 1991 körül- kezdődött el ugyanis a nagy hazai sörgyárak privatizációja, ami a hazai sörpiac megszerzésen túl a korábbi állandó sörhiányt lett volna hivatott megszüntetni. Ez az állapot pedig megoldásért kiáltott, így hamarosan több száz kis sörfőzde létesült országszerte. A Szent Andrási Sörfőzde egykori alapítói Simkó József és Rozsán Csongor egy hirtelen ötlettől vezérelve vágtak bele a sörkészítésbe, pedig mélyépítő és agrármérnök révén korábban nem tanulták a mesterséget. A Szent András Sörfőzde első  forgalomba került söre mindössze egy tíz napos tréning után készült el egy közkedvelt receptúra alapján, amit akkoriban – a német berendezésgyártó nevét viselve – Jägernek hívtak.  Ez a sör egy könnyű bajor lager volt, amit ma erre az alkalomra emlékezve 1993 néven főznek.

Miután a palackozás és minőségi sörök gyártása meghozta gyümölcsét, a Szent András Sörfőzde irányt mutatott a hazai kisüzemi/kézműves sörgyártásnak. Évekkel később a kisüzemi sör szakma (2010-ben) támogatást kapott a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, így megszülethetett az első Főzdefeszt. Innen számítják a kézműves sörök forradalmát, melyben a Szent András söröknek jelentős szerepe volt. 2011-ben a sörfőzdét az Év Sörfőzdéjének választották.

A Szent András Sörfőzde modernizálása 2014-ben kezdődött, amikor is egy helyi testvérpár Bukovinszky Béla és Bukovinszky László vette át a főzde vezetését. Új dizájn, új ötletek és rengeteg izgalmas sör érkezett, melyek hagyomány és tradíció nevében, a megszokott típusok receptjeinek tökéletesítésével és az új trendekkel való kísérletezéssel születtek meg. Az évtized végére a Szent András Sörfőzde sörei már több díjat zsebeltek be, mint ahány év áll a főzde mögött: ezt jelzi a több mint 30 díj, legyen szó hazai vagy nemzetközi éremről, az Ország Söre Díjról, dizájndíjakról, vagy az Év Sörfőzdéje titulusáról. Mára a főzde portfóliójában közel 20  féle sörtípus megtalálható, melyet az év minden szakában főzött szezonális különlegességek egészítenek ki.

Értékeld! Írj véleményt, tölts fel fotót!

Javasoljuk, hogy értékelésed legalább 140 karakter hosszúságú legyen.

image

image